Τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία εξέρχεται πρώτα το έμβρυο και στη συνέχεια ο πλακούντας από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Τα συνήθη συμπτώματα του τοκετού είναι:

  1. Το “σπάσιμο” των νερών (ρήξη εμβρυικών υμένων)
  2. Συνεχείς, μακράς διαρκείας συσπάσεις.
  3. Το κολπικό έκκριμα (ενίοτε και κολπική αιμόρροια)

Από τη στιγμή που η γυναίκα παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της και να μεταβεί στο μαιευτήριο.

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο (στάδιο της διαστολής) χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Τη λανθάνουσα φάση στην οποία έχουμε την προοδευτική εξάλειψη του τραχήλου και τη διαστολή που φτάνει στα 3 εκατοστά.

Την ενεργό φάση κατά τη διάρκεια της οποίας έχουμε την ταχεία διαστολή του τραχήλου (μέχρι τα 10 εκατοστά). Σε αυτή τη φάση το έμβρυο κατεβαίνει ταχύτερα. Το χρονικό διάστημα από την έναρξη του τοκετού έως την τελεία διαστολή διαρκεί 6-12 ώρες. Κατά τη διάρκεια του τοκετού ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του μωρού με τον καρδιοτοκογράφο. Αν ο γυναικολόγος το θεωρήσει αναγκαίο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ειδικός ορός (που περιέχει οξυτοκίνη), προκειμένου να επιταχυνθεί ο τοκετός.

Το δεύτερο στάδιο (στάδιο της εξώθησης) ξεκινάει από τη στιγμή της τελείας διαστολής και τελειώνει με τη γέννηση του μωρού. Διαρκεί 5-45 λεπτά περίπου. Σταδιακα προβάλλει το κεφάλι. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού, έτσι ώστε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στους μύες και στο δέρμα της περιοχής να τεντώσουν χωρίς να σκιστούν. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει μία μικρή τομή(περινεοτομή), έτσι ώστε να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για την προβολή του κεφαλιού. Στη συνέχεια ακολουθεί η έξοδος των ώμων και του υπόλοιπου σώματος.

Το τρίτο στάδιο (στάδιο της υστεροτοκίας) είναι η έξοδος του πλακούντα, που ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε 30 λεπτά από τη γέννηση του μωρού.Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ο τοκετός. Μπορεί να χρειαστεί συρραφή της ενδεχόμενης περινεοτομής ή των πιθανών ρήξεων της περιοχής.